Wij zijn aangesloten bij de Nederlandse Orde van Advocaten

Column Schaapskooi januari 2022; Schade door niet-aangeboren hersenletsel

Tweewekelijks schrijven Boer & Van Schoonhoven advocaten, Feijen & De Vries Notarissen en PM Belastingadviseurs een column waarin zij ingaan op specifieke financiële en juridische zaken. Deze column is geschreven door mr. J.L. (Linda) van Schoonhoven, advocaat bij Boer & Van Schoonhoven advocaten in Heerde. Linda is LSA- en ASP-advocaat en gespecialiseerd in aansprakelijkheidsrecht en letselschaderecht.

 

Schade door niet-aangeboren hersenletsel

In mijn praktijk sta ik vaak cliënten bij die door een ongeval (op het werk, in het verkeer, op het sportveld) of door een geweldsmisdrijf hersenletsel hebben opgelopen. Dit niet-aangeboren hersenletsel wordt ook wel traumatisch hersenletsel genoemd.

Als letselschadeadvocaat mag ik in het leven van mijn cliënten stappen en doorlopen we samen een -vaak langdurig- traject. Dat traject is niet alleen gericht op het verhalen van de schade maar ook in het creëren van voorzieningen zodat mijn cliënten zoveel en zo zelfstandig mogelijk hun leven weer op kunnen pakken.

Hersenletsel zet het leven op z’n kop

Iedere keer word ik geraakt door de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel voor de cliënt en zijn naaste omgeving. Of het nu licht of ernstig is. Vaak is er sprake van gedragsveranderingen bij de cliënt. Bijvoorbeeld een korter lontje hebben en minder zelfinzicht. Maar ook ongeremd seksueel gedrag komt voor of juist helemaal geen behoefte meer hebben aan intimiteit. Of niet meer kunnen praten, schrijven of lezen. Soms heeft een cliënt ook lichamelijke klachten als gevolg van het hersenletsel zoals een verlamming en is hij of zij daardoor gebonden aan een rolstoel.

Bij alle cliënten met niet-aangeboren hersenletsel, van licht tot ernstig, is er sprake van overprikkeling, vermoeidheid, geheugenproblemen, moeite om de aandacht erbij te houden, trager denken en problemen met uitvoerende functies. Iedere keer zie ik dat deze gevolgen zich uiten in alle facetten van het leven van mijn cliënten. Hoe vaak hoor je het niet: Iemand overkomt een ongeval op de fiets en valt met het hoofd op de grond. De dagen na het ongeval is er sprake van hoofdpijn, misselijkheid, braken, duizeligheid, etc. Op de scan is echter niets te zien en met rust zal het vanzelf wel weer overgaan, aldus de huisarts. Het tegendeel is helaas waar.

Heel vaak lukt het niet meer om volledig aan het werk te gaan of zelfs een maaltijd te koken. De cliënt weet best hoe het moet maar krijgt het gewoon niet voor elkaar. Het loopt dan compleet in de soep: Het hoofd loopt vol en over, neemt niets meer op en het lukt niet meer om helder te denken. Ook in de rol van partner en ouder verandert diegene. Soms levert zelfs het eigen gezin te veel prikkels op.

Vaak is aan degene die hersenletsel heeft, niet zoveel te zien. Het lijkt alsof hij of zij normaal functioneert. De praktijk is echter heel anders. Alleen de partner en hun kinderen zien dat goed…

Hersenletsel en letselschade

Dat alles betekent dat iemand met hersenletsel veel begeleiding nodig heeft. Dat veel taken die de cliënt voorheen zelf deed, moeten worden opgevangen. In een letselschadezaak komt deze begeleiding voor vergoeding in aanmerking. Ook als dit grotendeels door de partner wordt gedaan.

Kortom, de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel zijn doorgaans groot en in eerste instantie niet goed te overzien. Kunt u de schade op een aansprakelijke partij verhalen dan is het raadzaam de gevolgen zorgvuldig in kaart te laten brengen. Wij, bij Boer & Van Schoonhoven advocaten, brengen het hersenletsel altijd in kaart met behulp van deskundigen.

Vragen?

Heeft u vragen over dit onderwerp? Linda van Schoonhoven helpt u graag verder. Zij is telefonisch te bereiken op telefoonnummer (0578) 69 00 80.