Wij zijn aangesloten bij de Nederlandse Orde van Advocaten

OKTOBER; MAAND VAN DE LETSELSCHADE: Whiplash

Oktober is door Boer & Van Schoonhoven advocaten uitgeroepen tot ‘Maand van de Letselschade’. Als één van de weinige kantoren op de Noord Veluwe is Boer & Van Schoonhoven advocaten gespecialiseerd in aansprakelijkheidsrecht en letselschade. In oktober besteden we hier extra aandacht aan en schrijven we wekelijks over uiteenlopende letselschade-onderwerpen. Maar u heeft vast ook vragen over aansprakelijkheid en letselschade. Daarom houden we deze maand elke woensdag een geheel vrijblijvend spreekuur.

Whiplash
Met grote regelmaat staan wij in onze praktijk cliënten bij die een whiplash hebben opgelopen als gevolg van een ongeval. Een whiplash zorgt er onder meer voor dat de bewegingsvrijheid van de nek wordt beperkt. Vaak gaat dat samen met stijfheid in de nek, nekpijn en hoofdpijn. Er kunnen zich ook klachten voordoen die niet bij iedereen optreden. Denk aan tintelingen of gevoelloosheid, oorsuizen, duizeligheid, concentratieproblemen, spierkrampen, geheugenverlies, verhoogde prikkelbaarheid of wazig zicht. Deze klachten verdwijnen vaak na verloop van tijd, maar in sommige gevallen is er sprake van chronische whiplashklachten. De gevolgen zijn dan vaak een stuk groter.

Whiplash en letselschade
In de praktijk betekenen deze gevolgen dat u met een whiplashtijdelijk, of in het geval van chronische whiplash langdurig, beperkt wordt op veel gebieden. Denk aan het werk. Soms moet er gezochtworden naar passend werk bij de eigen werkgever of bij een andere. Of het lukt niet meer om fulltime te werken. Het heeft ook gevolgen voor het huishouden en de klussen in en om het huis en de opvoeding van de kinderen. Iemand met whiplashklachten heeft vaak veel begeleiding nodig. Veel taken die u voorheen zelf deed, moeten worden opgevangen door derden. In een letselschadezaak komt deze begeleiding voor vergoeding in aanmerking, ook als dit grotendeels door de partner wordt gedaan.

Oorzakelijk verband?
Verzekeraars zijn doorgaans terughoudend in het vergoeden van letselschade als er sprake is van een whiplash. Een whiplash kan men, anders dan een botbreuk, namelijk niet zien op een foto. Er is zogenoemd sprake van ‘medisch niet-objectiveerbaar letsel’. Dat maakt dat het moeilijker te bewijzen is dat er sprake is van letsel.

Dat levert discussies op met de verzekeraar. Deze is vaak de mening toebedeeld dat het oorzakelijk verband tussen de klachten en het ongeval ontbreekt. Uit de rechtspraak blijkt echter dat ook medisch niet-objectiveerbaar letsel als gevolg van het ongeval kan worden gekwalificeerd als aan de volgende voorwaarden is voldaan:

Het klachtenpatroon moet plausibel zijn
Dit is het geval bij een consistent, consequent en samenhangend patroon van klachten. Is het antwoord op deze vraag bevestigend  dan kan van het bestaan van klachten – overigens ook als het niet of moeilijk objectiveerbare klachten betreft – worden uitgegaan.

Er moet een oorzakelijk verband zijn tussen de klachten en het ongeval
Er is sprake van oorzakelijk verband als vaststaat dat de cliënt voorafgaand aan het ongeval deze gezondheidsklachten niet had, deze klachten op zich door het ongeval veroorzaakt kunnen worden, bijvoorbeeld bij een achterop-aanrijding en een alternatieve verklaring voor deze klachten ontbreekt. Denk bijvoorbeeld aan een aandoening in de medische voorgeschiedenis die soortgelijke klachten kunnen veroorzaken.

Vaststellen welke beperkingen de klachten veroorzaken
Wij brengen het whiplashletsel altijd in kaart met behulp van medisch specialisten. Vaak laten we een neurologisch onderzoek uitvoeren om aan te kunnen tonen dat er sprake is van oorzakelijk verband.

Kortom, whiplashzaken kunnen erg complex zijn. Er kan onder meer discussie ontstaan over het oorzakelijk verband tussen de letselschade en het ongeval. Het is daarom raadzaam om u te laten bijstaan door een letselschadeadvocaat. Heeft u na het lezen van de column vragen? Maak gebruik van ons letselschadespreekuur. U bent van harte welkom.

In oktober houden wij elke woensdag van 16.30 uur tot 19.30 uur spreekuur voor letselschade vragen. Heeft u vragen? Maak dan een geheel vrijblijvende afspraak met ons secretariaat. In verband met de coronacrisis hebben wij gepaste voorzorgsmaatregelen genomen om u veilig bij ons op kantoor te kunnen ontvangen. Uiteraard is het ook mogelijk om u via beeldbellen te woord te staan. Ons telefoonnummer: (0578) 69 00 80. Mailen mag natuurlijk ook: info@bvs-advocaten.nl